Din 3 fokozatú iratmegsemmisítés

A din 3 az iratmegsemmisítők illetve az iratmegsemmisítés biztonsági osztályozásának egyik fokozata. De mit is jelent pontosan, milyen dokumentumok esetében alkalmazható?

A DIN32757 szabvány szerint az iratmegsemmisítőket öt osztályba sorolják, melyek közül a din 1 a legalacsonyabb fokozat, a din 5 a legmagasabb fokozat. A biztonság azt jelenti, hogy a megsemmisített iratokból milyen könnyen lehet előállítani az eredetit, vagyis milyen könnyen lehet az iratokban lévő adatokhoz a megsemmisítés után hozzáférni.

A din 3 fokozatú iratmegsemmisítés közepes biztonsági fokozatot jelent, azonban a legtöbb irodai és magánjellegű dokumentum esetében ez bőven elegendő. Meghatározás szerint a din 3 iratmegsemmisítési fokozat bizalmas jellegű dokumentumok megsemmisítésére szolgál.

Din 3 fokozatú iratmegsemmisítés

Din 3 fokozatú iratmegsemmisítés

Din 3 iratmegsemmisítési fokozat jellemzői

  • 3,9mm x 30mm-es vágási méret
  • Keresztvágás, azaz a dokumentum hosszában (max. 3,9 mm) és keresztben is (max. 30 mm) feldarabolásra kerül.
  • A keresztvágás miatt az eredeti dokumentum tartalma csak nagyon nehezen állítható helyre.

Mikor felel meg a din 3 fokozatú iratmegsemmisítés?

Minden olyan esetben, amikor bizalmas adatokról van szó (pl. céges iratok, személyzeti papírok, könyvelési anyag, személyes iratok), érdemesebb legalább a din 3 fokozatot választani. A keresztvágás esetén ilyenkor az eredeti dokumentum tartalma csak nagyon nehezen állítható helyre.

A din 3 fokozatú iratmegsemmisítés kiválóan alkalmas cégek számára pl. már elévült 8-10 éves vagy sokszor még régebbi könyvelési anyagok megsemmisítésére, alkalmazottak jelentkezési és egyéb olyan személyes anyagának megsemmisítésére, amelyet a jogszabályok szerint nem tárolhatnak a cégek. Ezen kívül minden olyan személyes irat esetében is megfelelő ez a biztonsági fokozat, ahol az egyszerű széttépett papírnál nagyobb védelmet szeretnénk.

A din fokozatok nem rendelkeznek a megsemmisített dokumentum további védelméről, így pl. égetéssel, tömbösítéssel a din 3 fokozatban megsemmisített dokumentumok védelmi szintje is tovább emelhető.

Mikor lehet kevés a din 3 fokozat?

Magánszemélyek és vállalkozások esetében nagyon ritka, amikor ennél komolyabb fokozatot kell alkalmazni. Ezt csak olyankor lérdemes, amikor ezt vagy jogszabály, vagy belső szabályzat (pl. bankok, állami szervek) írja elő, vagy egy nagyobb vállalat túlélése szempontjából kritikus dokumentumról van szó, amellyel kapcsolatban fennáll annak a veszélye, hogy rossz kezekbe kerül. A din 3 fokozatnál magasabb biztonsági szint alkalmazása általában jóval drágább.

Megsemmisítendő céges iratai, elévült könyvelési anyagai vannak?

Hívjon most, és segítünk a régi iratoktól biztonságosan megszabadulni!

Telefonszám: 06-70-329–9220